top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Ungdomsskolen – Der vi utdanner seksuelle overgripere og etablerer rom for seksuell trakasseri

Jeg leser stadig flere og flere artikler om seksuell trakassering, og av en eller annen grunn er jeg ikke sjokkert over at dette forekommer.

Trauste NRK hvor to nye tilfeller ble avdekket denne uka: https://www.nrk.no/kultur/har-avdekket-flere-tilfeller-av-trakassering-i-nrk-1.13778323

TV2-sjefen som er drittlei ynkelige, små menn http://www.tv2.no/nyheter/9489853/

Kvinner som heier på Aleksander Schau som fortalte om seksuell trakassering han var vitne til; https://www.nrk.no/ytring/burde-varslet_-men-orket-ikke-1.13777640

VI ser alle disse sakene, og jeg er ikke sjokkert i det hele tatt. Jeg har 22 års fartstid i arbeidslivet, og i denne perioden har jeg sett seksuell trakassering blant kolleger, mot andre, mot meg selv, til og med mellom kunder når jeg jobbet på utesteder. Men det jeg blir oppgitt over er at INGEN velger snakke om hvor ukulturen starter!

SEKSUALISERT UKULTUR STARTER I BARNESKOLEN! Allerede på barneskolenivå er barn mestre i trakasseringsteknikker, enten podenpå 8 står å skriker «Jævla Homo», fordi han ble utestengt av leken han var for voldsom til å være med på. Eller jenta i 8 klasse som er litt sær i forhold til resten som det hviskes om bak hennes rygg «Hun er lesbe! Det er derfor hun kler seg sånn». Stereotypi og overgrep starter i Barneskolen, kanskje vet ikke ungene HVA homo betyr, men her i huset er vi klare på at dette ikke er et skjellsord, men et vakkert «navn» på to menn som elsker hverandre og har valgt å være sammen. Norges mest brukte skjellsord i skolegården er faktisk «Homo», «Lesbe» og «hore», alle tre ordene høres daglig blant små barn i skolegården, og dette er faktisk verbal seksuell trakassering!

SEXING: Etter et foreldremøte på en Ungdomsskole i Follo satt det storøyde sjokkerte foreldre og hørte at Rektor advarte mot vennesex. «SEXING» heter det visstnok blant de unge. Dette er da BARN ned i 12-åralderen som har sex med venner for å «Øve seg» til det bli alvor. Hva er forskjellen på å ha sex og øve seg, er for meg litt vanskelig å finne ut av. De sender dette rundt til hverandre på snapchatt, facebook og andre apper ungdommen har tilgang til, og jentene blir IKKE stemplet som horer. De blir mer populær og får masse likes av andre. Gutta sender pikk-bilder til jentene, og ber jentene om å sende puppebilder tilbake. Det er en ungdomskultur som legger lista for seksuell trakassering i arbeidslivet.

HVOR LÆRER VI AT DETTE ER GREIT? Når pappa sitter rundt middagsbordet og snakket om den forbanna homoen på jobben som fikk inn den kontrakten han selv hadde jobbet med. Når mamma forteller at naboen er ei hore fordi hun nå er på femte mannen på kort tid. Eller når single mødre sitter og snakker om de mannfolka de gjerne skulle harvet over på jobben for «Han er så deilig», med ekstremt lite selvrespekt å spore. Eller tanker om at poden eller prinsessa sitter og hører på. Unger opplever at foreldrene sender flørtende meldinger, kommentarer, signaler. Og i verste fall; De snakker om at det er greit å skjenke «han» full å lettlurt, hvordan de synes han har sååååå deilig kropp. Pappaer som snakker om «den reima på kjørekontoret», eller at «Hun nye blondina med de store puppene, som viser frem silikonpuppene sine». Da er det ikke rart at 8 åringen skriker homo eller hore i skolegården! Da er det kanskje ikke rart at 12 åringen har vennesex med en av gutta på 14 år, for å «øve seg» til de kommer i forhold!

VI MÅ TØRRE SETTE GRENSER: VI voksne må tørre sette grenser, både for oss selv, men også for hva vi mener er greit for våre barn og unge. Unge som opplever at sexing, sexpress, dick pics og puppebilder, samt det å spre video av seg selv ha sex; Vel de gjør terskelen for seksuell trakassering i arbeidslivet enda lavere. Dette gjør at man får en høyere toleranse for ulovligheter, og neste steg er voldtekt og andre overgrep. Å Ikke sette grenser gjør at vi skaper en norsk jobbkultur hvor seksuell trakassering er greit. Når det var «uskyldig moro på skolen», hvorfor er det da så farlig på jobben? Grenser, åpenhet og ikke minst snakke om hvorfor dette er ulovlig og skadelig både for deg selv, og dine medelever, samt legge lista for å snakke på deres eget nivå.

GUTTER OG JENTER: En annen ting vi også må tenke er at jentene er faktisk like ille som gutta! Dette er ikke et kjønns-spesifikt problem, men noe som alle er med på, alle utfører og alle gjør. Å si at vi skal oppdra gutta våre bedre er et spill for galleriet, for på ungdomsskolen er jentene mer moden enn gutta, og de er like seksuelt aggressive og pågående; både med å ha sex og gjøre seksuelle tilnærmelser, men også når det kommer til gruppepress for å få andre til å gjøre dette.
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

bottom of page