top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

LEGG NED DISTRIKTET

Ja du hørte meg, la oss legge ned distriktene. For hva skal vi egentlig med distriktet? Ingenting. I følge regjeringen.

Du skjønner; All matproduksjon, både på land og til vanns foregår i distriktene, derfor er det uhyre viktig at vi legger ned distriktene; For hvem vil vel egentlig spise oppdrettsfisken, eller torsken som vi kjøper i butikkene? De lages jo likevel på fabrikker i utlandet… Ja, jeg er syrlig. Og jeg blir forbanna nå som regjeringen har gjort det vanskeligere for blant annet wiederøe å drive kommersiell flyvning i Finnmark; De legger ned flere tusen avganger som folket i distriktene er avhengig av både for postgang, transport av reisende, og ikke minst; syke trenger disse. Det blir vanskeligere å komme seg til og fra sykehusene og spesialistene i Nord nå som disse flyvningene skal legges ned. Dette fører til ekstra reisedøgn for de syke, de må overnatte på hotell og det er en merkostnad via staten.

Denne merkostnaden vil igjen føre til mer rigid holdning fra Pasientreiser som er pålagt å holde kostnadene nede, og på toppen av det hele kan dette føre til at folk rett og slett ikke drar på livsviktige timer hos spesialisttjenesten.

Maten ja, hva skal vi med den? La oss bygge ned distriktene, slik at store konglomerater som MOWI, Cermaq og andre kan komme å ta over fjordene med sine ekstremt forurensende oppdrettsanlegg, som dreper ALL fisk i fjordene, untatt deres egne lusbefengte og pelletssprengte oppdrettsfisk. Disse gir ingenting tilbake til lokalsamfunnet annet enn søppel som kommunene må rydde opp i senere. Allt fisken sendes likevel ut av landet; for vi eksporterer mesteparten til Kina og Japan.

Folk i distriktene trenger heller ikke telefon, strøm eller vei. På hjemplassen min har vi, til tross for at utviklingen er kommet veldig langt med både 4 og 5G, ikke mobildekning. Men fasttelefonen skal de fjerne. Vi har ikke sjans å komme i kontakt med AMK dersom noen skader seg alvorlig eller blir syke. I tillegg råtner veien der på rot. Den har ikke vært vedlikeholdt siden den ble bygget på 70-tallet, og kommunen gidder ikke holde den åpen på vinteren en gang. Det sier litt, til tross for at de får brøytemidler fra staten på de 4 kilometerne med vei. Strømmen kan godt gå og være borte i ukesvis. Og uten strøm må man kaste alt i fryserne. Ekstrautgifter, når det å bestille mat også går på fraktbudsjettene, siden det ikke er butikker alle steder.

Folk i distriktene klager ikke, de overlever. Dette til tross for elendig distriktspolitikk gjennom mange tiår, uavhengig av rød, blå, gul eller grønn regjering. Og verre blir det:

Nå skal de fanken meg kutte i båtene, altså ENESTE mulighet folk har for å komme seg til fastlandet fra øygruppene. Der det ikke kuttes settes prisene på persontransport og gods opp til skyhøye priser, slik at man bruker et halvt matbudsjett på å komme seg til og fra,

Hva skal vi leve av etter det grønne skiftet? Gudene vet, for de legger ned fiskerinæringen vår, mulighetene for å drive gårdsbruk i distriktene. Så legg ned distriktene; og la folket i byene sulte. Da kanskje man innser at man trenger en omfattende distriktsnæring og distriktspolitikk som gir rom for utvikling og bosetting i distriktet, så folk får mat på bordet. Også i byene.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

Jeg foreslår nye ministerposter

Dersom Erna Solberg leser dette, så har jeg strålende forslag til nye ministre; Holdehandaminister – for de som trenger en hånd å holde i. Enten det er på vei til jobben, eller på jobben, så skal ALLE

Commentaires


bottom of page