top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Kontroversiell ikke kommersiell

Jeg fikk i dag krav på nesten 4000kr for å ha brukt et bilde her på bloggen som tilhørte NTB.


Nå er det så at jeg alltid krediterer bilder jeg finner på nettsteder, og det bildet det er snakk om er hentet fra abc nyheter sine sider (som IKKE krediterte NTB!) .


Ang lovverket for å bruke bilder fra nett er at man SKAL kreditere, og det er jeg meget nøye på. Jeg har tross alt jobbet hele fem år i statlig etat hvor nettopp opphavsrettigheter er hovedvirke; Patentstyret.

Og jeg har også tatt kurs ved UIO i opphavsrett/åndsverkloven.


Nå er NTB på krigsstien, og sender ut krav til kommersielle virksomheter når de bruker deres bilder. Og det er forståelig. Tjener du penger på å bruke deres bilder, så skal du også betale for bruken! Sånn er det bare.

Når det er sagt, så er jeg med min blogg kontroversiell, men ikke kommersiell. Det vil si at jeg tjener ikke en krone på min blogg.

Jeg har ikke betalte abonnement.

Jeg har ikke reklameinntekter.

Jeg tjener ikke penger på det jeg legger ut, hverken for andre eller meg selv.

Jeg driver ikke med forskning eller forskningskritiske studier eller artikler.


Så derfor faller kravet til NTB i fisk.

For at jeg med kreditering skal betale dem for bruken av bildet så må kriteriene over være dekket. Og det er de ikke.


Så Henrik, som på vegne av NTB avkrever meg for bruk av bildet;

Nei, du har faktisk ikke rett på noe som helst. Fordi jeg, i motsetning til mange andre blogger, ikke tjener ei krone på min blogg.


Jeg KUNNE tjent penger, frontet produkter og tjenester mot betaling i form av produkter eller penger. Men jeg har konsekvent latt være. Jeg er kronisk syk, og ufør, og har ikke kapasitet til å holde fokus på produkter, tjenester, inntekter man kan ha via sånt her. For ikke snakke om å "holde trøkket oppe".


Så har du en blogg og fått Mail fra Copyrightagent.com for bruk av bilder, har du ikke inntekter via din blogg, så er du IKKE en kommersiell aktør, ergo faller du ikke inn under §1 eller §37 i åndsverkloven, og er ikke pliktig til å betale. Med mindre du IKKE krediterer såklart.

Sånn er det med den saken.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

bottom of page