top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Foreldrepermisjon – Det nytter ikke bare endre én regel!

Kjøre politikere, med da selvsagt Hofstad Helleland først og fremst. 

Jeg har sittet og grunnet litt på dette med tredelingsprinsippet og foreldrepermisjon, og jeg er rett og slett uenig.  For vet dere; dere skaper kaos, fordi dere ikke ser helheten; Dere ser ikke alle ting som spiller inn. 

2 deling vs 3 deling;  Jeg er for todeling av foreldrepermisjonen, og jeg er mektig lei over jordmødrene og mammaene som er hysterisk fordi dette “går ut over amming”. Etter seks mnd bør ikke ungen BARE ammes, jeg forventer at mor har lært seg bruke en pumpe, og at far da får flaske ungen til mamma kommer hjem. Sammen med grøten og alt annet ungen nå mest sannsynlig spiser og drikker.  Denne to delingen er vår eneste mulighet for å forhindre et urettferdig arbeidsliv; Urettferdige premisser.  Denne delingen gjør at menn ikke favoriseres ved ansettelser  Det er ingen “grunn til” at mannen skal få høyere lønn  Det er ingen som kan si at kvinner sakker ut når de får barn.  Dette er å foretrekke fordi barn har godt av begge foreldrene det første året.  Med en tre deling vil mamma være mest hjemme.  Ikke fordi det passer best for familien, men fordi det passer best for henne! HUN vil være hjemme med barnet, og hun bruker alle mulige skyts som overhodet mulig for å få det, og fedre og barnet er taperne! 

Problemene er i midlertidig når politiske Norge ikke ser helheten:  For å dele 50/50 må vi nå ha andre ting på stell også; Vi kan ikke bare dele dette og si slik er loven når vi ikke tenker på alt annet som hører med innen denne permisjonen! For det er ikke bare si “Pappa skal være hjemme, sånn er loven” Fedre trenger egen opptjening for foreldrepenger uavhengig om mor jobber eller ikke.  Dersom mor er uføretrygdet, arbeidsledig, går på AAP eller av andre grunnet er hjemmeværende, så skal far kunne ta ut full permisjon, pga eget opptjent grunnlag!  Det nytter derfor ikke bare si at vi endrer fra 10 til 14 uker, så får alle passe seg selv.  Foreldrepermisjonen avhenger av så mange flere regler og rettigheter som skal likestilles før man får til en slik løsning, og det forundrer meg at politikere ikke har dette med seg i betraktningen når de bare “bestemmer noe”. 

Det finnes de menn (og kvinner) som ikke KAN ta ut permisjon: Jeg det finnes kvinner også som ikke kan ta ut permisjon. Dette er de som er selvstendig næringsdrivende.  Tar de ut om så bare 14 uker; Så er deres livsgrunnlag for arbeidet ødelagt.  Derfor er det viktig at en 3-deling, eller 2.deling får unntaksregler. Som alle andre lover er det unntaksregler for å forhindre at der oppstår grov urett.  Og dersom en pappa eller mamma som ikke har økonomisk mulighet å ta ut permisjonen, fordi de faktisk går konkurs Da må det finnes et unntak; nemlig overførsel av permisjon til den som kan være hjemme. 

Jeg kjenner selvstendige næringsdrivende; De vil aldri kunne være hjemme med barnet. Disse personene vet at tar de ut permisjon; Så går de konkurs, de mister hus og hjem! De vil ikke klare stable kundemassen på beina igjen får etter minst 3-4 år, og hele familien er faktiske økonomiske tapere på dette.  Off-shore: Jeg kjenner folk som jobber på plattform, mødre; En permisjon som er “gradert” vil ikke fungere, og 3 og 4 uker borte fra et en seks mnd gammel baby er nok ikke å foretrekke. Og det tror jeg personlig ikke er sunt, hverken for mor eller barn. Ja ikke far og barn heller, om han er den som jobber off-shore.  Tilkallingsvikarer; De har ikke mulighet å jobbe seg opp nok inntekter til å kunne brødfø familien i ett helt år, og sannsynligheten for at de skal komme tilbake til denne “null.kontrakten” etterpå er faktisk lik null. For er de ikke der når jobben trenger dem, så er det noen andre som får jobben, som er til stede, som viser vilje til å være på jobben. Det handler om å være PÅ Jobb! Disse tilfellene gjør at vi MÅ kunne overføre permisjonsrettighetene til den andre parten, fordi det er faktisk til det beste for barnet. Når det gjelder off-shore, så er jeg faktisk for at man skal kunne ta ut like mye permisjon, samtidig. Fordi det fortsatt er det beste for barnet. 

Med andre ord; vi kan ikke bare endre på én regel, den som sier noe om antall uker;  Vi må endre på alle slik at alle gir like rettigheter og likeverd mellom foreldrene. 

Nann Jovold-Evenmo  Reell Likestilling ENK  tlf 46546485  Epost reelllikestilling@gmail.com 
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

コメント


bottom of page