top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Vi må stoppe kjønnslemlestelsen av guttebabyer nå!

Debatten om omskjæring av guttebarn handler ikke bare om religion, men om Barnets Beste, en dobbelt diskriminering basert på kjønn og religiøs bias.

Barnets Beste. Forbudet som gir jenter vern mot omskjæring diskriminerer gutter basert på kjønn og religiøsitet. Guttebarn i Norge har ingen rettslig beskyttelse mot irreversibel kirurgiske inngrep på sitt kjønnsorgan, et inngrep som utføres på frisk vev fordi foreldrene har en religiøs overbevisning. Det samme lovverk som sørger for at jenter vernes mot kjønnslemlestelse presiserer at disse guttebabyene kan utsettes for dette kirurgiske inngrepet, som ikke har noen medisinsk funksjon annet enn å fjerne friskt vev.

Et lite spedbarn har ingen mulighet til å gi sitt samtykke på noe et så grovt overgrep, hvor man fjernet et stykke frisk vev fra den lilles kropp. Noe som i seg selv er et overgrep. PÅ samme måte som vaksinemotstandere møter motstand fra fagpersoner for ikke å ikke tenke på barnets beste, så er det å fjerne et stykke friskt vev fra barnets kropp det samme. VI er fullstendig klar over at dette kan gi både ereksjonsproblemer, manglende følsomhet i penis, vannlatingsproblemer og andre problemer senere i livet. I tillegg til at det vil se annerledes ut enn andre.

Religiøs eller kulturelt ståsted ikke relevant  Hvorvidt dette er religiøst eller kulturelt er ikke relevant fordi dette handler om at barnet ikke er i stand til å gi sitt samtykke. Noe som er viktig når det gjelder alle andre aspekter her i livet. Innen medisinske inngrep generelt sett så er det nedre aldersgrenser; Eksempelvis kan ikke unge jenter få utført inngrep som brystforstørrelser eller neseplastikk før de er 18 år, nettopp fordi det handler om inngrep som kan ha komplikasjoner, og må være myndig får å få dette utført. Da er det ikke bare urimelig at et guttebarn skal være 8 dager gammel og få fjernet forhuden fordi en mor eller far har en religiøs eller kulturell tilknytning som tilsier at slik skal det være. Dersom denne religiøse eller kulturelle overbevisningen mente vi skulle fjerne det ytterste leddet på lillefingeren, hadde det da vært greit?

Hva med jentene i kina som fikk sine små føtter maltraktert fordi det så «Pent og yndig» ut, som førte til at de ikke var i stand til å gå resten av livet og måtte bæres rundt. Er det greit? Det var kultur, og det var vakkert iht standarden. Sakens kjerne er at en 8 dager gammel gutt ikke evner å si stopp, dette vil jeg ikke. Det handler om et overgrep, som utføres med kirurgen som instrument for en tradisjon som ikke tar utgangspunkt i Barnets Beste, men som setter foreldrenes tro først.

Dagens lovgivning er dobbelt diskrimmerende I 2018 burde denne barbariske lemlestingen vært forbudt forlenge siden. Jentebarn beskyttes av dagens lovgivning. Dette begrunnes, og debatteres ofte med at muslimer tar jentene sine til hjemlandene og får dem omskåret i en viss alder. Det faktum at mange av landene hvor omskjæring foregår handler mer om kultur, enn religion, og at omskjæring foregår i kristne miljøer likeledes som i muslimske virker ikke som om mange har forståelse for. Derfor er denne lovgivningen diskriminerende i dobbel forstand; Både fordi den går direkte mot religion, pga bias. Men også fordi den kun gir vern overfor det ene kjønn, nemlig jenter.

Jeg finner ingen «ære» i å fjerne friskt vev fra en 8 dager gutts penis ved å legitimere dette via religiøs forankring i historisk kontekst og sedvane. Fordi det handler om retten til å bestemme over egen kropp, og religionsfriheten som vi fratar dette lille barnet for å tekkes foreldrene og et miljø som politikerne åpenbart har gitt ekstremt mye makt.

Det er mange som står opp mot dette, og i front står en politiker med navn Nicholas Wilkinson, og med seg har han dratt hele denne gjengen her: Barnekirurgisk forening Barnelegeforeningen Barnesykepleieforbundet Den Norske Jordmorforening Landsgruppen av Helsesøstre Legeforeningen Norsk Gynekologisk Forening Norsk Overlegeforening Norsk Urologisk Forening Rådet for Legeetikk

DET står det respekt av. Og jeg venter spent på fortsettelsen. Kanskje blir det en parole på Mannsdagen 19.november med «Stopp Omskjæring av Guttebabyer NÅ!» likevel! For det er ikke å stikke under en stol at folk er imot denne barbariske religiøse og kulturelle lemlestingen av små barn, og det må stoppe.

Nann Jovold-Evenmo Reell Likestilling ENK  46546485  reelllikestilling@gmail.com
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Hvem har ansvar for din sikkerhet?

På twitter havnet jeg i en lang diskusjonstråd om kvinners trygghet og om menn som stigmatiseres av kvinner.  Det fikk meg til å undre på hvorvidt vi skal være redd nettroll som sitter og føler seg k

TV NORGE gjør narr av seksuell trakassering av menn

Dette er overgrep!  Både fra disse to unge kvinnene, men også fra produksjonsteamet som ikke griper inn.  En ung mann, som flere ganger sier nei, og to kvinner som likevel fortsetter å tafse og ta p

Kommentare


bottom of page