top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Vær ærlig med deg selv

Jeg har i mange år fått høre at man skal ikke snakke så høyt om ting.

Man skal liksom hysje ned sykdom, dårlig økonomi, personlige «tragedier» osv.

Ikke snakk så mye, ikke fortell alt, ikke gå rundt å si hvordan du har det.

Men jeg er søple lei av å late som at alt er perfekt.

Sykdom

Det er faktisk sånn ar først når vi er ærlig med oss selv, og ser realistisk på situasjonen, at vi kan gjøre noe med den. For eksempel; Er man syk, nytter det ikke gå rundt å late som om man er frisk. Du kan sikkert forsøke en stund, men etter en stund med å late som, kommer det tilbake og biter deg i ræva. Man ender opp sykere og i verre form enn man var i fordi det koster i bøtter og spann å late som. Folk ønsker sjelden høre om at du er syk, fordi det rokerer på noe i deres eget emosjonelle register. Kanskje må de innse at andre ikke er 100% friske, eller at de må ta seg tid til å snakke med deg og være en støtte. Kanskje føler de at de MÅ stille opp, vise omsorg og kanskje antar det er et stort svart hull som sluker all deres omsorg.


inkasso

En annen ting er gjeld! Vi har alle gjeld. Noen mer enn andre, og andre måter enn vanlig boliglån, billån osv.

Noen av oss lever under dette grusomme spøkelset som heter; Inkasso! Inkasso er ofte forbundet med «hysj, ikke snakk om det», og skam. Skam er den største grunnen til at mange ikke nevner inkasso, for inkasso er et enormt beist som «beviser» at du har valgt å IKKE betale regningene dine.

At noen i ditt nabolag, eller familie, sliter ned inkasso er liksom en grunn til å se ned på dem. For de har jo lagt lista selv, ikke sant?


Drit i Skam

Vel, dette handler ikke om at andre skal synes og mene noe.

Det handler med at vi trenger, og MÅ, være ærlige med oss selv, og regel rett drite i SKAM, andres følelser, og hva andre måtte tenke. For det første er det viktigst at du er ærlig med deg selv. Og det andre er at du lar være å sveve på rosa skyer og later som om sykdommen eller inkassoen holder på å kvelde deg sakte men sikkert.


Fakta er at inkasso kan man bare gjøre en ting med; få det betalt. Likevel er det tungt, jævla vanskelig og vil sluke deg. Fordi de som driver med det er haier som gjør gjelden du er påført mye høyere på kort tid. Til slutt drukner du i den. Prøv å svøm i mynter, det funker ikke! Det vil knuse deg. Du vender og vrir på alle muligheter, men du kommer ingen vei. Inkasso er og blir kvikksand! Du er låst i evigheter og kan egentlig bare håpe at vennligsinnede hjelper deg, eller at du vinner i Lotto! Med Lotto må du ha råd til å spille også 🤷🏼‍♀️Fakta med sykdom er en annen ting. Ærligheten er viktig, spesielt for at du skal få den hjelpen du har rett på. Da snakker vi smertelindring, undersøkelser, operasjoner og hva det måtte være. Mange av oss sminker oss for ikke se så jævlig ut som vi føler oss, og er, når vi skal til spesialister og leger.

Å føle seg bedriten når kroppen er «delvis ødelagt» pga smerter er ikke negativt. Ikke masker det, det er ingen vits. For du vil vise et feilaktig bilde av hvor mye sykdom og smerte stjeler fra deg.


Så la oss alle være ærlige. Med oss selv!

Hva andre mener er knekkende likegyldig!


Be strong! Be brave!

Be honest!


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

Comentários


bottom of page