top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Ungen din har sex foran kamera og deler dette på sosiale medier 

Jeg vet politiet har vært ute og snakket om dette i media, hvor jenter ned i 12 årsalderen velger å ha sex foran kamera og sprer dette selv på SoMe, hvor de får likes og høyere status i sin sosiale omgangskrets.

Jeg har lest litt om dette og sitter igjen med en del antakelser, for dette er mitt synspunkt, men noe støtte ra forskning vel og merke.

Trenden handler om status: I dagens samfunn er det viktig å få mest mulig likes og clicks på sine sosiale medier (SoMe), det handler i stor grad om å få flest mulig tilhengere og folk som liker eller kommenterer det du gjør. Sosiale hierarkier som da jeg var liten, hvor utseende eller hvem du var venner med er byttet ut med klikks og likes på sosiale medier. Ungdommene lærer hva de skal legge ut, hvordan det skal presenteres og ikke minst når tid på døgnet dette skal legges ut for å få mest tilbakemelding og seere. Altså ungdommene er Masters in Marketing! De har ikke en gang en mastergrad, men er bedre i markedsføring av seg selv en 99% av markedsdirektørene her i landet. Statusen det handler om er å være populær. Jo mer ekstrem jo mer populær er man.

Trenden handler om sosial kontroll: Dette handler om sosial kontroll, i stor grad. Når man legger ut slike filmer og bilder for å være populær og få mest mulig klikks og likes, så handler det ikke lenger om fri vilje. Det handler om å gjøre ekstreme ting for å få status. Når man ser at jenter ned i 12 års alderen har vennesex, for å “lære seg å ha sex før de finner seg type”, filmer dette og får kred for dette. og derav får høyere sosial status i ungdomsmiljøet sitt, så er det en form for sosial kontroll av individene.  De som ikke vil være med, tvinges til dette fordi de vil være populære, og de som velger å avstå støtes ut og er “prektig” og “snerpete”, som igjen da er en omvendt form for sosial kontroll.  En annen ting er at de som ER med på dette er offer for en sosialkontroll, hvor også trusler er en del av dette, hvor “visst du ikke gjør som vi sier”, så fortelle vi foreldrene dine, sender videoen av deg hit og dit.  Ungdommene er fullstendig klar over at det i gale hender kan føre til alvorlige konsekvenser, og det langt frem i tid.

Hore og bitch? “Hore ” er det mest brukte skjellsordet blant jenter, og brukes ofte for å etablere dominans i form av at man skal klassifisere seg som bedre enn den som bli kalt “hore”.  Man trenger ikke ha hatt sex en gang, men ordet i seg selv er såpass “dømmende” og “degraderende” at det gir et sosialt stempel.  Når jenter deltar på vennesex i SoMe så kan det tenkes at noen tenker hore, men de fleste av ungdommene synes dette er kult, grensesprengende og tøft. Fordi de da er utagerende og ikke bryr seg om normale regler for atferd. En annen ting er at de jentene som IKKE deltar på denne typen atferd er de som faktisk får degraderende stempel som Hore på seg, og det enda de kanskje aldri har hatt sex.

Blant gutter er dette ordet “homo”, og en del av etablering av et maskulint hierarki hvor de mest maskuline er de som “vinner”. Gutter i disse aldersgrupper har også veldig varierende grad av modenhet, noe som i seg selv deler dem inn i maskuline og ikke-maskuline grupper. De som ikke er modne kan se opp til disse tøffingene, og henger med dem for å få status som «venner», mens di som er mer modne er pådrivere grunnet kropp og utseende, osv. Den siste gruppen er de som er “femi”, eller “homo”, og som holdes nede ved hjelp av denne typen dominans.  Dette er også en form for sosial kontroll.

Hva skjer i fremtiden? For min del så er jeg bekymret for ungdommen fordi de har ikke tanker for fremtiden Sett at du sitter på jobbintervju, toppjobb, her skal du være perfekte ansatte. Så drar de frem videoen fra da du var 13 år gammel frem. En video som florerer på SoMe. En video du hadde glemt eksisterer. Denne videoen trekkes frem og din profesjonalitet og evne til å være ta fornuftige og kloke beslutninger settes hardt på prøve. For hvem har med viten og vilje lagt seg ut på sosiale medier med sex-videoer, og forventer å bli tatt seriøst?

Eller gutten som var med i fight club som sloss med gutta på video, og det gikk galt? En av guttene han sloss med var ikke med på dette, eller kanskje han hadde hjertefeil eller blødersykdom. Gutten døde som følge av slosskampen, eller skal vi si overfallet siden han ikke var med på dette. Så der sitter du og har fått dom på deg; 15 år gammel, dom; Vold med døden til følge. DU har ikke bare ødelagt livet ditt, men du har fjernet livet til en annen gutt. Ja, du fikk to års prøvetid, men allikevel; Du vil ikke komme deg inn på politiskolen, som var drømmen. Du får ikke toppjobben du siste årene har jobbet hardt for å få, fordi du har drap på rullebladet.  Eller kanskje du er heldig og gutten «bare» ble invalid? Du kommer ikke langt med vold på rullebladet heller.

Så dere foreldre: Ungen din har sex på SoMe, er du klar over konsekvensene? Ungen din Sloss på SoMe, er du klar over konsekvensene? Er du som forelder fraværende eller ikke har giddet involvere deg i barnets sosiale liv, da kommer det til å slå tilbake på deg også!

Nann Jovold-Evenmo telefon 46546485 Epost nannas75@gmail.com
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

Comments


bottom of page