top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Smertepasienter en paria-kaste?

Etter mitt innlegg i går om at smertepasienter ikke er narkomane ble jeg kontaktet av flere som var enige med meg.

De føler på det at fastleger, og spesielt legevaktaleger , mistror dem når de sier i fra at de trenger smertelindring pga ekstreme smerter.


Jeg kom plutselig til å tenke på et par episoder fra når jeg har vært med et familiemedlem som har vært (fortsatt er) kronisk smertepasient grunnet legers ignoranse og arroganse.

Episode Legevakt Alta;

Jeg kjører personen dit fordi hun (igjen) sliter med å gå, har ikke sovet på flere dager på grunn av smerter. Og hun er helt på felgen grunnet et smertehelvete! Jeg blir med henne inn og legevaktalegen kommer inn, ser på henne med et nesten hånlig blikk, og sier (før vi har åpner kjeften) :

- »Om du kommer hit i troa på at du skal få morfin, må du tro om igjen»

Husker jeg steilet, og spurte om han ikke burde undersøke henne før han uttalte seg. Da så han på meg og svarte surt at han var lei av folk som trodde de bare kunne møte opp på legevakta og få dop.

Hun klaget han inn, men fyren er fortsatt legevaktlege og har vært kommunelege i Loppa inntil i fjor.


Den andre episoden, var i 2014:

Hun hadde hentet ut smertestillende på apoteket. Vi er på vei til bilen, og et par fyrer sneier henne inne på Amfi Alta. Vi tenker ikke så mye over det, før vi kommer mot utgangen til parkeringskjelleren. Der oppdager hun at posen med medisiner er borte. Hun har bare de andre posene. Vi skjønte da at den «sneingen» var tyveri av posen. Kanskje hadde de vært på apoteket og sett alt hun fikk? Morfin, pinex forte og en haug andre. Vi går inn på politistasjonen og skal anmelde. Hun er ganske fortvilet, og avfeies av politimannen på vakt. Jeg kjenner jeg blir forbanna, men holder meg rolig mens jeg tydelig sier, «noen stjal den». Du må ta imot anmeldelsen, og så få tilgang til overvåkningskamera på amfi.

Han blir så sur »Du må roe deg ned» sier han høylydt til meg.

«Jeg ER rolig» svarer jeg, hvorpå han fortsatt hissig svarer «Jeg kan ikke ta imot anmeldelser fra alle som kommer hit for å lure til seg ny resept»

Jeg kjente sinne tok, men opplært til å være behersket, så jeg til den jeg var der med; »Kom , vi går. Han der tror du er narkoman. Og jeg kommer til å klage det inn til lensmannen i morgen». Som sagt, som gjort. Vi fikk aldri en beklagelse fra politiet heller.Så hva vil jeg med dette innlegget? Jo, fortelle deg at smertepasienter sees på som narkomane både av de som skal være der å smertelindre , samt lovens lange arm. Smertepasienter er en paria-kaste i det norske helsevesen og andre samfunnskritiske kontorer. Ergo er det flere offentlige instanser enn legestanden som trenger mer kunnskap om smertepasienter, som en sårbar gruppe. Man skal ikke møtes med arroganse, sinne, frekkhet eller ignoranse av det offentlige!

Nannbilder: Internett og Forskning-no

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

留言


bottom of page