top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Russens låter og våre skylapper

Hvert eneste år rundt 1.mai starter det; det evige diskusjonen om russens rullelåter. »Hore» «ned på kne» , «sprik med beina» og gudene vet hva som står i disse tekstene som ljomer ut fra overdilla busser.

For det første er det å bruke flere hundre tusen, ja millioner på en buss, helt komplett idiotisk. Snakk om å kaste bort pengene.

«Dette er tiden vi aldri får tilbake» bla bla bla. Det er pengene dere aldri får tilbake! Pengene dere egentlig burde saltet vekk på BSU og andre høyrentekontoer, for at dere skal slippe ende opp på Luksusfellen om 5-6 år.

Når det gjelder russelåtene, eller rullelåter som andre kaller det. Så er det ikke russeguttenes rullelåter som gjør meg oppgitt, men det er det faktum at ingen tar tak i denne sjargongen eller i året. Og det uavhengig av om det er gutter/menn eller jenter/kvinner som står bak.

Dette handler om HOLDNINGER som føres hele året! Ikke bare mellom 1.5-17.5, men gjennom oppveksten via kompiser, familie og samfunnet. Jeg vet fedre som digger rap, og vi kan jo si at den musikken ikke akkurat setter kvinnen høyt i status.Men jentene er faen meg ikke bedre. Det er status å ha sex, fange det på film og spre det. Jo verre og tøffere ungene er , jo bedre. Jenter ned i 12-årsalderen gir gutter en avsugning i friminuttet for status, blant de andre jentene.

Har de sex, med rett person, eller personer, så er det enda mer status.

Holdningene til kropp og sex har blitt korrumpert? Gutter synger om horer som skal ned på kne, og jentene ligger og suger for å rulle. Dette er ikke noe nytt, og enhver godt voksen, som var ung på 80 og 90-tallet LYVER seg selv rett opp trynet om de påstår det ikke var sånn. For jeg husker julebordet 1988/89 hvor de kule jentene danset «Strippe-dansen» på den lokale ungdomsklubben. Selv om de IKKE direkte strippet var der bevegelser, antydninger, hentydninger og ikke minst; de spilte så jævlig på kropp så inn i helvete. Samtidig som gutta på vår egen alder og opp satt henført med siklet i dammer rundt skoene. Om det bare var sikkel......

Da jeg vaks opp var det ikke samme trøkket på russebuss, rulling eller å bruke flere hundre tusen på en statusbuss. Vi hadde biler; jo mer hevet bak, senker foran, sota ruter, og ikke minst 50000kroners anlegg i bilen til 10000kr. Jo bedre anlegg, jo bedre bilfester, og jo flere jenter fikk være med. Holdningene er og var de samme.


Når 62% av ALLE jenter ved ungdomsskole og videregående, og 57% av ALLE gutter, utsettes for verbal, non-verbal, fysisk eller psykisk seksuell trakassering; da har vi faktisk et STØRRE problem enn russens låter. Det handler om holdningene våre, hvor vi voksne var like forbannet ille, og de fleste av oss VET vi må ta et oppgjør med oss selv, før vi kan peke en finger på en rullelåt! Derfor holder vi kjeft i hjemmet, blant venner, og ikke minst; for våre unge, og lar dem la denne arven gå videre.

Hva sang vi da vi «rullet»? « roll me over,lay me down and do it again,roll me over,yenky soldier,roll me over,lay me down,do it again»


Nann


bilde: FHI

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

bottom of page