top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Overgangsalderen: Kvinners siste Tabu?

Det sildrer ned over ryggen. Skulle nesten tro jeg stod i en lunken dusj, og kanskje det hadde vært god. Saken er at jeg ligger i senga, og klokka er 3 om natten. Jeg svetter så mannen min valgte legge seg på sofaen. For å slippe bli våt og kald. Kan ikke si jeg ikke forstår han. For man sover overhodet ikke godt når man er søkke våt. Jeg har kommet i overgangsalderen.

Det er to ting som er tabu å snakke om i Norge i 2020. Det ene er menstruasjon, det som ofte kommer med en bitende smerte i magen og korsryggen når man kommer i en viss alder. For meg var det ti-årsalderen. Det var så utrolig flaut. OG så fikk jeg mensen da vi var på leirskolen også. Måtte LÅNE bind av ei som gikk i klassen. Prøvde så godt jeg kunne å skjule det fra både lærere og andre elever. Jeg husker jeg lå i senga og gråt fordi jeg hadde så ufattelig vondt i magen, og blødde som om jeg hadde vært på et slakteri. Det var flaut. Jeg ville være i fred. Mamma var veldig langt unna. Det handler om blod. Søl. Kvinnehelse. Fitte. Barn. Og seksualitet. Hvilken 10-12 åring synes det er kult? Ikke engang voksne synes det er kult. Mensen er tabu.


Overgangsalderen er i andre enden. Som min gode venninne Hilde sier; ÆH! Det er egga som har gått ut på dato, ikke høna. For så vidt sant. Mange tenker på overgangsalderen som om kvinner ikke kan ha sex etterpå. For meg var dette noe som var langt frem i tid, og jeg må innrømme jeg ofte anser meg som mye yngre enn hva jeg faktisk er, så dette kom som et sjokk. Jeg er da BARE 45 år for faen. Skal vel ikke være ferdig med egglegging og hormoner nå vel? Nå skal det sies at jeg hverken har livmor, grunnet en hysterektomi i 2015. Og jeg mangler en eggstokk, etter en vridning som førte til at den sprakk i 2017. SÅ jeg har en eggstokk, ingen bolleovn, og da er det kanskje naturlig at overgangsalderen kom nå i, ja, en alder av 45. Jeg har en av de vanligste symptomene; Hetetokter og nattesvette. Vektøkning har jeg hatt en stund, og kjenner det er mye vanskeligere å gå ned i vekt enn før. I tillegg har jeg sovet veldig mye, for jeg blir rett og slett kanakas trøtt midt å dagen.

Er sexlivet mitt over? Det er mange kvinner, og menn, som fortsatt tror at det er totalt slutt på sex, samleie osv når man er kommet i overgangsalderen. Mange kvinner sliter også med tørre slimhinner så sex kan bli veldig smertefullt. Andre har ingen problemer, og gønner på som aldri før. Jeg har faktisk hørt om kvinner som får ØKT sexlyst av overgangsalderen, og etterpå. Selv er det ingen endring på det området, og regner med at mannen så langt er fornøyd med både prestasjonene, og høna. Og hetetoktene kan vel anses som noe ekstra smurnings? For heit er kjærringa, det er helt sikkert her det renner nedover nakke, rygg, mage og baksiden av knærne. Er overgangsalder flaut å snakke om? Det er jo naturlig, og jeg hadde antatt at vi kvinner i en alder hvor vi kommer i overgangsalderen er ferdig med tabuer om kropp og kvinnehelse. VI er jo ikke 10-12 åringer lengre. Men ja, Overgangsalder er tabu. Man skal dysse og hysje det ned.

Hvorfor? LA OSS SNAKKE OM DET!Foto: womenshealth, youtube , promensils

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

Comments


bottom of page