top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Nettrollet som ingen vil stoppe!  

Den senere tid har en av Norges mest profilerte treningsprofiler og likestillingsdebattantene, Kari A Jaquesson, hengt ut ikke bare transpersoner som gruppe, men også enkeltpersoner på sin facebookprofil og nøret opp under en feilinformasjon om transpersoner, deres kjønnsidentitet og deres kjønnsuttrykk. Men hun har samtidig klart å nøre opp under et hat som er sterkt mot mennesker i samfunnet som ikke er en del av samfunnet A4-manual. Det er dette hatet som skremmer meg.

Å spre hatet på blogger og sosiale medier er blitt en «greie» Kari har, som mange kjendiser, en åpen facebookprofil, og twitterprofil, med en enorm tilhengerskare, og mange av disse ikke bare har samme holdninger som henne, men nører opp under dette hatet og feilinformasjonen om transpersoner. Hun påstår hun gjør dette fordi hun er kvinnesakskvinne, og fordi dette handler om at dette er menn i kvinneklær At det er kvinnehat som driver disse personene, og at de overtar styrerommene og dermed fratar kvinner deres rettmessige plasser i styrerom. Det er ikke måte på propaganda fra Kari og hennes tilhengerskare. Dette selvskapte fiendebildet vitner om en paranoia for alt som har penis, og det er igjen noe som man kan anse som skremmende av en selverklært feminist. For da handler det ikke lengre om feminisme og likestilling, men om krig. De fleste feminister jeg kjenner bedriver ikke hets av transpersoner, de er inkluderende mennesker som ikke ser på transpersoner som fienden. De er ikke krigshissere som anser menn, transpersoner, og andre som fiender. En transkvinne er fortsatt en mann, hun bare kler seg i dameklær og er dame da, og er mann når han kler seg i herreklær.

Hatefulle ytringer er ulovlig, det samme er å henge ut uskyldige mennesker på nett. Å henge ut uskyldige mennesker som overgripere, med bilder fra deres profiler på sosiale medier går under det vi kaller hatkriminalitet, men det er også hensynsløs atferd og alvorlig personforfølgelse og er etter straffelover ulovlig. Dersom vi leser straffelovens §185, så ser vi at denne ikke gjelder transpersoner eller personer som kjønnsuttrykk/kjønnsidentitet. Men denne loven er nå vedtatt i Stortinget (7.mai 2018) og burde vært inne i Lovtidende allerede, men den gang ei. Jeg vil likevel påstå at Jaquesson er en lovbryter, da hun bedriver regelrett Alvorlig personforfølgelse (Strl 266a) og Hensynsløs atferd (strl §266) overfor et totalt fremmed menneske, kun for å få frem et poeng overfor en gruppe mennesker som hun har lagt for hat. Et problem jeg mener vi står overfor er følgende; Vi er enten enige med henne, og hjelper henne spre misinformasjonen og hatet. Uenige med henne og forbannet og sier henne imot, samtidig som vi deler dritten hennes i håp om at det er til spott og spe. Eller vi stilltiende samtykker, fordi vi ikke vil involvere oss i denne agendaen hennes.

Jeg spør meg selv om og om igjen om verden har gått helt av skaftet. For det første har jeg aldri truffet en transkvinne i et styrerom, eller som leder for den del. Så den propagandaen må Kari reise langt ut på landet med. Hun begynner nesten bli latterlig lik disse tullingene i USA som går på transejakt i Hollywood, som mener alle de store kvinnelige skuespillerne som; Meryl Streep, Nicole Kidman og co egentlig er transer, og at man ser det på skuldrene, høyden, hører det på stemmene osv. Galskap satt i system, som min bestemor brukte si. Det andre er at det ikke er transkvinnene, eller de som står opp for disse, som står for hatet. Vi står for likestilling, likhet, likeverd, og for et inkluderende samfunn av nestekjærlighet. Et samfunn hvor alle skal få lov å være seg selv, uttrykke sin kjønnsidentitet, uansett om du er heterofil, homofil, bifil, transperson (kvinne eller mann) eller hvem du måtte være. Hos oss er døren åpen for hvem du måtte være. Alltid. Hatet og de hatefulle ytringene er det Jaquesson og hennes meningsfeller som står for, og det eskalerer.

Hatet skremmer Jeg må innrømme at hatet skremmer meg. Selv om hatet ikke er rettet mot meg og min person, så er det rettet mot en gruppe mennesker som er sårbare og utsatte. For to år siden, i Orlando (USA) ble 49 homofile og transpersoner drept på en nattklubb, nettopp pga denne typen hat som speiles ved den feilinformasjon om transpersoner og deres kjønnsidentitet som Kari Jaquesson og hennes meningsfeller får lov å ytre i det offentlige rom. Denne typen hatytringer som retter seg mot spesifikke grupper og personer som ikke har noen annen grunn enn legning eller kjønnsidentitet, og som ikke finnes forankret i noe annet enn hat. Dette hatet øker i intensitet når de for lov til å raljere nettet, ved å stjele bilder og henge ut uskyldige privatpersoner i det offentlige, og samtidig systematisk feilinformere om hva de står for, og fremstille dem som overgripere. For meg er det undrende at det får lov å gå sin gang uten at noen griper inn. Både Kripos og Politiet er informert om både Kari Jaquesson og hva de driver med, uten at det tas affære. For dette ER hatkriminalitet. Det er hatefulle ytringer, det er inkriminerende ytringer overfor enkeltpersoner, og det er skremmende og hatefull oppførsel i det offentlige rom overfor en gruppe mennesker og enkeltpersoner. Og det hatet hennes, det hun nører opp under er skremmende, fordi vi vet hvor langt et slik hat kan gå. Et slik hat kan eskalere i så stor skala at det til slutt skjer noe grovt, og hvem er da den skyldige?  Vi vil nok ikke få en «Orlando» i Norge, men jeg vet at det utøves vold på åpen gate mot homofile i Norge. Så dette hatet kan føre til at transpersoner ikke er trygge, og jeg vil at mine venner skal kunne være trygge uansett kjønnsidentitet!

No-Platforming, Norges stilltiende medvirkning til hatefulle ytringer

Hun tar ikke kritikk heller, og hennes «unnskyldninger» er rett og slett nye angrep som maskeres som halvveis unnskyldninger. Og så angriper hun hatsk på nytt på sin SoMe-kontoer, eller bloggen sin, etterpå. Med hardere skytts og mer heslige ordelag enn før. Med mer propaganda, mer snikete henstillinger og hersketeknikker som en ekte narsissist bare kunne drømme om. At Sanitetskvinnene ønsker å beholde henne som debattant på Arendalsuka ser jeg derfor på som et stilltiende samtykke for hennes uttalelser mot transpersoner. At begrunner dette med at de tar opp likestilling mener jeg ikke holder, for hvordan kan de ta opp likestilling, når de har en i panelet som er et nettroll, som krenker andre mennesker pga deres kjønnsuttrykk? Jeg mener transpersoner også har rett på likestilling, men det er ikke det jeg skal debattere her.

Det er faktum at de gir henne muligheten til å fortsatt delta til tross for at de vet hvilke hatefulle ytringer hun kommer med er skremmende, men ikke sjokkerende. For det er ikke å stikke under en stol at mange foreninger, politiske partier og andre organisasjoner ikke tør å stå opp for denne typen nettroll. Det er vanskelig å sette foten ned å si at «Beklager, men vi vil ikke ha deg her, fordi du er driver og publiserer hatefulle ytringer om andre mennesker, og det kan ikke vi som organisasjon stå inne for». Og da blir man medskyldig i å spre disse hatefulle holdningene, fordi man lar denne personen få boltreplass, og personen har vunnet fordi hun/han da har klart å få det til at vi i Norge ikke bedriver med «no-platforming». Jeg mener denne redselen for no-platformingen som alle liksom skal ta del i, fordi vi har ytringsfrihet, og fordi vi ikke skal stilne dem, eller være like ille som disse «ondskapsfulle nettrollene», gjør at vi gir dem en arena til å spre hat og misinformasjon. På denne måten gir det dem mulighet til å legitimere deres agenda og uttalelser, og samtidig skaffe seg enda flere tilhørere. Samtidig som de fora de får debattere i blir en stilltiende medvirker til spredningen av disse hatefulle ytringene som personen sprer via egne og andres sosiale nettverk og medier. Det er stor forskjell på “no-plattforming” av mennesker vi er uenige med og de som nører opp om hat av grupper og enkeltpersoner, og som bedriver systematisk hatkriminalitet i det offentlige rom. 

Kan vi leve med dette? Jeg mener nei. Vi må stoppe denne galskapen og hatet nå.

Jeg vil gå så langt som å kalle Jaquesson et hatefullt nettroll, som uten tanke for konsekvenser for andre loddrett driter i hva hun utsetter andre mennesker for.

Nann Jovold-Evenmo Samfunnsdebattant Eier Reell Likestilling
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Hvem har ansvar for din sikkerhet?

På twitter havnet jeg i en lang diskusjonstråd om kvinners trygghet og om menn som stigmatiseres av kvinner.  Det fikk meg til å undre på hvorvidt vi skal være redd nettroll som sitter og føler seg k

TV NORGE gjør narr av seksuell trakassering av menn

Dette er overgrep!  Både fra disse to unge kvinnene, men også fra produksjonsteamet som ikke griper inn.  En ung mann, som flere ganger sier nei, og to kvinner som likevel fortsetter å tafse og ta p

Comments


bottom of page