top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Kvinner skylder på voldtekt for å slippe tilstå at de var utro!

En ung kvinne blir med kollega hjem etter en fuktig fest, flere har sett de flørter, og så ender det med voldtekt, anmeldelse og rettsak. Dette skjedde i Senja Tingrett i går, hvor en mann i 20 årene ble dømt til over 3 års fengsel for voldtekt av en kollega. Han hevdet hele tiden at det var frivillig, hun mente det var voldtekt, hun ville ikke vært utro for hun har kjæreste. I korte trekk.  Saken kan du lese her: DAGLBLADET

Voldtekt eller utroskap:  “Mindretallet viste blant annet til at kvinnen har kjæreste, og at hun kunne ha motiv for å si at hun var blitt voldtatt istedenfor å innrømme utroskap”, skriver Dagbladet. Og jeg må innrømme at jeg blir litt tankefull over denne setningen, for er dette gjengse oppfatning blant dommere og jurymedlemmer?  Dette viser en gammeldags tankegang om at kvinner lyver om voldtekt for å redde ræva si over en lav sko. Fordi de er utro og ikke klarer hanskes med skyldfølelsen så anklager de en kollega for voldtekt og ødelegger livet hans isteden.  Nå vet jeg ikke alder på hverken dommeren eller jurymedlemmene, men jeg mistenker at dette er voksne menn, for hvem ellers mener at kvinner faker en voldtekt for å slippe unna at hun var utro? 

Ikke så unormalt: Jeg husker en av mine tusentalls ganger som vaktleder på lukkete fester i Oslo, hvor det ofte var firmafester, julebord, osv med mye god mat, og enda bedre drikke. Det var mye flørt og mange drev med et spill, seksuelt sett. Noen kaller det ekstrem flørting, andre ville sikkert dratt det så langt å kalt det sex.  Jeg velger ikke kalle det noe som helst, for jeg var heldigvis bare der for observasjon, og sørge for at ingen ble for full, ramla ned rappa og knakk nakken, eller ja, voldtatt….  Jeg var innom toalettet for å sjekke, noe vakter ofte gjør, for i julebordtiden er det mange som sovner på do, for ikke snakke om alle som synes å dra en linje over do-skåla er helt greit på fest. Og her hører jeg damene snakke. Begge har type, begge er så interessert i en one-nighter med denne “kollegaen”:  Hva om hun blir tatt for utroskap? Vel de hadde planen klar, bare å si du var så full at du ikke husker noe. 

Først og fremst er det faktisk noen, dog et ekstremt fåtall, som kan finne på å lyve om slike hendelser, For full, er faktisk en sovevoldtekt, og det er ulovlig. Enn om typen velger å ta saken i egne hender, evt forteller kompiser at “Jørgen Hattemaker” voldtok dama mi. SÅ vet alle i nærmiljøet det, det kommer fyrens familie og venner før øret. Eller kanskje hans andre kolleger snakker om det, og så må han slutte. 

Er en anklage nok til å få sparken: I går leste jeg om en amerikansk programvert som ble avskjediget fordi han var anklaget for seksuell trakassering. Jeg mener at en anklage er ikke grunn nok for avskjed, fordi man ikke vet 100% at dette faktisk har skjedd. Kanskje jeg fortsatt er naiv, men jeg mener man bør ha saken opp for retten, evt at det er så store beviser for dette, før man kan si opp noen. Selvfølgelig skal man ta vare på den som utsettes for overgrepet, eller det angivelige overgrepet. Men jeg føler man går for langt i å “ta” menn bare fordi noen fremmer en anklage, dette fordi jeg vet at det er kvinner som har fremsatt anklager for hevn. Det er bare å se på alle kvinner som fremmer saker via barnevernet for å få full omsorg for felles barn, så er det kanskje ikke så lite sannsynlig at en avslørt kvinne kan anklage en mann bare for å sno seg unna utroskapen de selv har utført. 

VI trenger bedre verktøy for å behandle seksuell trakassering.  Seksuell trakassering er en uting, det samme er voldtekt, og jeg skulle ønske slike ting ikke hendte noen. For det er grusomme måter å nedverdige personer på, og det er nok derfor denne overgrep er vanlig som krigføring.  Når det kommer til Norske arbeidsplasser skulle slike saker være unødvendig å måtte behandle, fordi det burde ikke forekomme i det hele tatt. Men dessverre er dette en del av norsk jobbkultur, og nedarvet over generasjoner.  Kvinner utfører også overgrep og seksuell trakassering, men de hører vi ikke om. Fordi det er ikke kulturelt akseptert ennå. Jeg gleder meg til den dagen den bomba sprekker.  Men dette med å høre om, avdekke og faktisk arbeide med problemstillingen er et ledelsesansvar, og derfor trenger vi solide prosedyrer for forebyggelse,avdekke og behandle slike saker. Også for å forhindre falske anklager. 

Nann Jovold-Evenmo  tlf 46546485  epost nannas75@gmail.com
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

コメント


bottom of page