top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Kjære Legevaktslege


Har nettopp snakket med en person med Hemicrania Continua, som ligger på et lokalsykehus i et smertehelvete, og får kun Paracet og Oxygen. Da kjenner jeg at blir, ikke bare litt forbanna og oppgitt over legevaktleger, sykehus og lokalsykehus som ikke har forståelse for personer mer TAC-diagnoser.


DET ER IKKE BARE MIGRENE!

Det er faktisk ikke migrene i det hele tatt.

Hemicrania Continua, Paroksysmal Hemicrani, SUNCT/SUNT og Cluster/Klasehodepine er nevrologiske diagnoser som er NERVESMERTER!

HC er blant annet en skade, inflammasjon eller medfødt feil på femte hjernenerve. Da hjelper ikke Paracet og Ibux eller Oxygen. Det FUNKER ikke.

Personer med disse diagnosene har ekstremt høy smerteterskel at andre ville ligget i fosterstilling og BEDT om å få dø, om de hadde bare litt av de smertene personer med HC og de andre TAC-diagnosene har.

Da blir jeg rasende forbanna over at personer med disse diagnosene IKKE blir trodd av legevaktleger, sykehusleger og andre, som tror man bare har litt vondt i hodet, eller migrene.


Mange leger vet ikke hva TAC-diagnoser er!

Problemet med TAC-diagnoser er at vanlig smertestillende har ingen virkning. Leger MÅ HØRE på pasienten. Her er det kun det sterkeste som funker; Morfin, Morfin og atter Morfin. Det finnes ingen smertelindring for disse diagnosene som for vanlige smerter og smertetilstander. Oxygen kan faktisk forverre smertene når du har smertetopper med HC, SUNCT og PH. Det viser flere og flere tilfeller, dog den kan lindre hos de som har migrene og klasehodepine.

Ja til nasjonalt spesialsykehus for hodepine!

Vi trenger et nasjonalt hodepinesenter, hvor både forskning , kompetanseutvikling av leger i førstelinjen skjer, og hvor behandling av personer med (spesielt) TAC-diagnoser, og migrenepasienter er en egen avdeling.

Vi trenger mer kompetanse hos leger, spesielt førstelinje, som fastleger og legevaktleger på disse diagnosene og få en økt forståelse for at det er Ikke BARE en hodepine, og at som bare vil ha dop. Men et menneske som trenger smertelindring for ekstreme smerter i hodet sitt.

Vil later ikke som!

Vi er lammet av smerter, vi ligger å rister, klarer ikke at partner eller ektemake TAR på oss, fordi ALT er vondt. Og det grunnet det helvetes hodet som konstant står å presse ut smertetopp etter smertetopp.

Det er som å ha knuseskade, frostskader, ishakke som konstant hamrer i hodet ditt.

Det er som brannsår, inne i hodet ditt. Smertene kan nesten ikke beskrives! Men de er der, konstant, kroniske og uten stans.


Så kjære lege, du som møter oss med HC eller andre TAC-diagnoser, ta deg tid til å lytte til oss.

Når vi kommer til deg, på legevakta eller ditt kontor... så er det fordi vi har prøvd alt annet hjemme selv, vår partner/ektemake har prøvd ALT! Ispose, de smertestillende vi har allerede, alt. Alt er prøvd, da kommer vi Vi kommer for hjelp. Med et håp om at du kan gi oss lindring. For å få en time eller to hvor vi kan få litt bukt med disse smertene, slik kroppen kunne hente seg inn igjen for å klare oss noen dager til i smertehelvete.

Gi morfin, legg oss i narkose, kunstig koma, eller slå oss i huet med en hammer så vi svimer av i et par timer.


Men avfei oss ikke med at det BARE er en hodepine, og sleng til oss en Paracet.

Spar oss og arrogansen, og sett av litt tid til å høre på oss. Møt oss med forståelse, omsorg, og ikke minst; interesse for en meget sjelden diagnose!

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

Comments


bottom of page