top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Kan vi forby matspising på offentlig transport?

Jeg kommer nå med et hjertesukk som kronisk allergiker; Som matallergiker så er det veldig slitsomt med personer som på død og liv skal sitte og spise mat mens de er på offentlige transportmiddel. Det spises både det ene og det andre, og jeg tenker ofte at hygienen er også så som så.


HYGIENE: VI har ikke håndvaskmuligheter, så vi kliner rundt oss med både allergener, bakterier, fett og mye annet. Og faktisk er allergener som er via fett verst å fjerne; Du må faktisk sprite det bort, det holder ikke med såpe og vann. Fisk/Sushi er av disse verste å få vekk, fordi det er mye fett i fisken som også holder godt på proteinene, fargen og andre ting som påvirker folks allergier. I tillegg er det mange som får matrester på sine klær, og kan dra det med seg hjem. Det er litt med dette med mat og røyk; Det er i lufta og folk får det på klærne og drar det med seg hjem. Kanskje du ikke tenker over det, men du har nettopp spist, så trykker du på stoppknappen. Neste som trykker på stoppknappen får da matrestene dine på fingrene sin. Og det er faktisk nok til å gi anafylaksi (allergisjokk). Matvarer i lufta: Ja, for min dl så er det faktisk farlig å sitte i nærheten av deg dersom du spiser kebab eller sushi. Dette fordi kebaben ofte er lunken og derfor virvler opp maten i lufta. Bussen eller toget har da et luftesystem, som drar med seg din mat i lufta rundt om, og jeg får det i mine luftveier. Sushi er kaldt, men likevel er dette er så fuktig matvare at sporer fra fisken virvler opp i lufta, og jeg får det inn via luftveiene mine. Da kan jeg faktisk gå i anafylaksi, og i bestefall KUN ende på sykehuset eller legevakta med tre forskjellige sprøyter inn via IV. jeg går ingen steder uten epi-penna mi, og den er førstehjelp når slikt skjer. Episoder som har skjedd. jeg og to venninner skulle ta bussen fra jobben til Frognerparken på et event. Det var sommer, varmt og lummert, og det var mye folk på bussen. Bak oss, ca to rader satt det en godt voksen person og spiste baguette med reker. Kjapt og enkelt på farta, ikke sant? Vel, dette så den ene venninnen min, og stilte seg mellom meg og vedkommende, samt gav meg sjalet sitt for å legge over nese og munnen. Men skaden var allerede skjedd. Jeg tetnet i hals og luftveier, og kjente det som en tung sten landet på kassen min. Og det ble svart. Jeg kom til meg selv i ambulansen på vei til legevakten, med IV i armen full av adrenalin og kortison. Venninnene mine hadde dratt i nødbremsen på bussen, og revet meg ut i frisk luft, og hun ene fikk satt epipenn i låret mitt, mens hun andre ringte ambulansen. Bussjåføren var hysterisk, og hadde lekset opp til den rekespisende personen, som var utrolig lei seg fordi denne sørget for at jeg ble så syk. Hen visste ikke. Selvsagt visste denne personen det ikke. Hvem gjør det? Jeg går jo heller ikke med stempel i panna som sier «ALLERT! ALLERT! ALLERGY!» Hvem gjør det. Jeg ønsker forbud mot å spise på offentlig transport: Det være seg buss, lokaltog, trikk og båter hvor det ikke er normalt at det serveres mat. Selv er jeg påpasselig når jeg reiser med fly, og gir alltid informasjon om allergier som kan påvirke meg og mitt liv. Derfor serveres det ikke fisk, skalldyr, hvitløk eller nøtter når jeg er ute og flyr. I enkelte land i Sør-Amerika, samt Asia er det forbudt å spise mat på offentlig transport pga smittefare, allergifare, men også av hygieniske grunner. Jeg ønsker derfor at vi hadde det på vanlig transport her i landet også. Og helt ærlig, vi har det da ikke så innmari travelt at vi ikke klarer stoppe opp, spise frokosten eller middagen hjemme. Eller kanskje spise i kantina på jobben, på en restaurant, eller på en kafe. Vi må også lære å stoppe opp, se verden, og ikke gjøre alt mens vi er i farta, både for vå egen og andres del. Trygdebil eller egen transport: Dessverre har regjeringen tatt bort muligheten til å søke om trygdebil/tilskudd til kjøp av bil for folk som er uføretrygdete og ikke har jobb. Derfor er det mange, og jeg vet av ganske så mange, som er direkte isolert pga allergier og offentlig transport. De blir syke, får dårligere livskvalitet, og blir fanger i eget hjem, fordi det er noen som gjør dem syk. Det samme med de meg kroniske allergier mot blant annet parfyme. Man får ikke transport-tilskudd eller bilstønad for allergi lenger, så folk med slike allergier er rimelig kjørt sosialt.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

Comments


bottom of page