top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Jeg holdt på å dø da EPI-Penna ikke virket


Jeg har vært en tur i Finnmark i forbindelse med et møte sist fredag, og i disse covid-19 tider er det både avstand og munnbind som gjelder. Inklusive en god håndhygiene, så er man ganske safe, tross alt. Dog en skal ikke leke med helsa og tro man er uovervinnelig, selv om det ikke er covid man tenker på. Lørdag skulle jeg passe på lille tuppa, mitt barnebarn, mens min datter og svigersønn flyttet. Det begynte bra med nydelig høstvær, sol og litt vind. Gikk en liten tur med henne i vogna, og hun sovna. Så skulle vi spise. Det ble hentet pizza hos et av take-away stedene i byen, og der var det gitt klar beskjed; INGEN HVITLØK! Joda, det skulle ordnes. Så skjer jo det som ikke skulle skje. Jeg kjenner «kattepelsen» i halsen, begynner hovne opp i halsen og nedover mot lunger. Det prikker i kroppen der oksygenet ikke kommer seg til i stort nok mon. Og vi må ringe 113. De ber oss ta epi-penn, noe vi allerede holder på med. Men EPI-pennene fungerer ikke. De slår seg ikke ut! Datter har hatt med Epi-penner å gjøre hele livet på grunn av meg, og vet både hvordan de skal fungerer og skal settes. Men ingenting skjer. kompis av svigersønn, holder på å knuse låret mitt når han gjør som han får beskjed om; «Du skal slå den ned, hardt, så løser den seg ut». Ingenting skjer. Ambulansepersonalet kommer; begge drevne innen livredning, og de fyrer løs med sin EPI-Penn. Den fungerer heller ikke. Det er da fjerde epi-penna som ikke virker. Det ender med direkte injeksjon av adrenalin, med IV av antihistaminer og kortison. Kjenner jo til gangen i dette og sa hva som skulle gjøres og hvordan. «just a walk in the park» for drevne allergikere. Jeg ender på legevakta, for observasjon for en periode, så fikk jeg klarsignal til å dra etter rundt en time. Ambulansepersonalet reddet meg, og jeg vet at selv om jeg var rolig og kommuniserte greit da de kom; Så hadde jeg antagelig vært borte om de kom fem minutter senere. Jeg kjenner kroppen min, og har vært døden nær av allergi før. En gang fikk jeg adrenalin rett i hjertet. Fordi det var stoppa. Så farlig ER allergier. Kroniske allergier. ALL ære til ambulansepersonell over hele landet, og spesielt dere med få ressurser i distriktet.

EPI-Penner er livsviktige for oss som er hyperallergikere. Hva når denne livsviktige nødhjelpen ikke virker? Hva om noen dør? Fordi denne pennen ikke virker? Alle mine hadde samme LOT 9KB177G. Ingen slo ut som de skulle, men slo ut da de bla dunket mot bordet etterpå. Sånn skal det ikke være! Er det en produksjonsfeil? Er de kanskje gått ut på dato før de egentlig skal gå ut? Jeg vet det er mange som er sløve på å hente ut nye før de gamle går ut på dato. Og jeg kjenner faktisk personer med kroniske allergier som har to år gamle penner liggende. Det redder IKKE livet ditt om du velger å bruke gamle penner. Adrenalinet er kanskje der; men det handler om holdbarhet, og ikke minst at pennene kan miste både trykk og funksjon. Jeg advarte de jeg kjente til med EPI-penner, og håper alle sjekker både LOT på sine, og exp.date på sine. IKKE behold de som er gått ut på dato. Lever de inn på apoteket og få deg nye. Disse SKAL redde liv, da er det viktig at de fungerer. De jeg hadde gav falsk trygghet, og jeg må innrømme at jeg er skeptisk til disse for all fremtid. Allerede i mars 2020 gikk FDA i USA ut med en advarsel om EPI-pennene: «FDA varsler pasienter, omsorgspersoner og helsepersonell om at EpiPen 0,3 mg og EpiPen Jr 0,15 mg autoinjektorer, og de godkjente generiske versjonene, mulig kan ha forsinket injeksjonen eller forhindres fra riktig injeksjon på grunn av: - Enhetsfeil fra spontan aktivering forårsaket av sidelengs kraft for å fjerne den blå sikkerhetsutløseren. - Enhetsfeil fra utilsiktet eller spontan aktivering på grunn av en hevet blå sikkerhetsutløser - Vanskeligheter med å fjerne enheten fra bærerøret - Brukerfeil» (https://snacksafely.com/2020/03/fda-warns-of-possible-malfunctions-for-epipen-epipen-jr-and-mylans-generic-versions/) Ergo burde ikke dette være en nyhet for leverandøren, eller produsenten? Jeg blir mer og mer skeptisk, for når fire penner ikke fungerer på samme dag. Altså mine 3 og så den ene ambulansen har med; da tenker jeg dette er noe MEDI burde ha fått med seg og gått ut og advart mot.

Anbefaler alle med EPI-penn; Sjekk din for siste forbruks måned Sjekk LOT nummer; 9KB177G bør du bytte. Be apotek eller fastlege vise deg hvordan den virker. Prøv gjerne en av dine for å være sikker på at du kan dette før du begir deg ut på reise til grisgrendte strøk hvor det er få eller ingen helsepersonell i umiddelbar nærhet. Jeg holdt på å dø, på grunn av viktig medisinsk utstyr som ikke fungerte. Dette må spres, folk som er avhengig av dette, samt helsepersonell må få vite dette. Det handler om liv og død! Nann bilder fra NHI og Snacksafely.com

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Bolig for alle

Jeg har undret og tenkt lenge på hvorfor det er blitt sånn at syke, uføre, enslige, enslige forsørgere og de med lav inntekt ikke kommer inn på boligmarkedet. Bankene r som regel private bedrifter, ei

Anbefalt til jobb

Det er noe med Brenna-saken, og Trettebergstuen-saken for den del, som gjør meg litt oppgitt, og det er den stadige bruken av inhabilitet. Saken er at hun HAR strengt tatt ikke gjort annet enn det so

bottom of page