top of page
Krystallsalt
  • Forfatterens bildeNann Jovold-Evenmo

Barneombudetsdag – fokus på overgrep mot barn i Norge og Norske overgrepsministre

I dag er barneombudetsdag, og i anledning dagen tar hun opp mye ang vold og overgrep mot barn.  Hun har hatt mange saker på sosiale medier som handler om vold mot barn, og hvor hun påpeker at man blir flinkere til å avdekke vold og overgrep mot barn. 

Det er bra.  Spesielt den volden og vovergrepene som skjer mellom barn og unge er viktig å få frem, for mye av de overgrep som skjer barn og unge i dag kommer fra andre unge. Dette kan være unge som selv opplever eller har opplevd overgrep selv, eller som ikke eier grensesetting og empati overfor andre. 

Det er mange grunnet til at barn bli overgripere overfor andre barn Og jeg har lest i forskning og omtaler av skoleskytingene i USA, så er fravær av fedre i oppveksten noe som er en gjenganger.  Ustabile familieforhold, fattigdom, egen mobbing, ensomhet osv.  Det som har slått meg er også dette med vold og overgrep i selve familien; Det er ofte ikke far til stedet, men en “onkel” eller at mor har stått for overgrepene.  Samtidig har noen hatt fantastisk oppvekst, med foreldre som har vært oppegående og fantastiske som har både fulgt barnet, vært tilstedet, barnet har hatt mange venner osv. Og plutselig snudd på femøringer over natten. Da kan vi snakke om psykiske lidelser.  Altså vi kan ikke sette fingeren på en ting å si “DET er det”  Samtidig forsøker høyresiden i Norsk politikk å innføre betaling for ungdom på psykisk helsehjelp. Det vil si at ungdom mellom 15 og 30 må betale for hjelp når de sliter psykisk.  Det er denne aldersgruppen som allerede er i faresonen innen rus og psykiatri, som har høyere terskel pga dårlig økonomi å oppsøke denne typen hjelp i utgangspunktet dersom de må betale. I tillegg som er den andelen som sliter mest, som har høyest selvmordsrate og forsøksrate, osv. 

40000 barn ser ikke pappaen sin hver måned i Norge.  Det er en risikogruppe, og sånn er det bare. For skal vi ta nyeste forskning seriøst, så er det slik at dette er en gruppe barn som har vesentlig større sannsynlighet for å få psykiske problemer i tenårene og voksen alder.  De har mye større sannsynlighet til å bli uføretrygdet og ikke i arbeid enn de som voksen opp med kontakt med begge foreldrene, og som en barnemor skrev selv “jeg har skapt tre ofre”.  Derfor er det viktig at vi øker kompetansen og arbeidet mot samværssabotasje, slik at barna ikke skadelider etter samlivsbrudd.  Og jeg tenker ett av tiltakene er at bidragsmodellen endres slik at den ikke kan brukes som et økonomisk incentiv når samvær fastsettes, I tillegg må vi gjøre noe slik at det skal bli lettere å dele omsorgen for barna mellom foreldrene, slik at en av foreldrene ikke MÅ sitte med hovedomsorgen for å klare seg økonomisk.  For at vi skal forstå dette 100% ; Samværssabotasje er psykisk overgrep iht BUfDir. 

Overgrepsministrene våre:  Det er ikke å stikke under en stol at våre politiske partier har en overgrepskultur, ikke bare overfor yngre medlemmer, men også overfor mindreårige medlemmer. Til og med våre ministre, som Terje Søviknes, er anklaget for voldtekt og ble belønnet med en ministerpost noen år etterpå, da saken hadde lagt seg. At jenta hadde havnet i en spiral av rus og psykiatri som følge av voldtekten, det var det ingen som ofret en tanke.  Så har vi kommunalministeren som så lammekjøtt i form av en kåt 17-åring i et bryllup i Trøndelag, og hoppa på han i utkanten av et jorde. Hun gjorde seg selv til offer da hun snakket med Erna Solberg, da saken kom frem i media, selvfølgelig etter først å påstå at det var politiske motstandere som løy, men da folk som hadde vært til stede på festen stod frem, så var hun plutselig offer for en råkåt 17 åring som HOPPET på henne bak en fjøs. Dog vitner som var tilstedet har en annet versjon, som går ut på at Schei-Grande var den pågående part, og gutten den som ble sjekket opp.  Trond Giske, supersjekkeren med skills ala Mr Bean, fra Arbeiderpartiet ble rævkjørt av alt av Norsk media for sine sjekketriks, og fikk både sitt personlige og yrkesakktivee liv lagt i ruiner grunnet elendig sjekking av både yngre og eldre Ap-damer.  Byrkjeflot i Rødt sendte en ung jente i døden foran et tog etter årevis med overgrep, med Rødt sin velsignelse. 

Det norske paradox? Jeg synes det er et paradox, at vi i Norge har så stort fokus på overgrep når landet både styres av overgripere og har en lovgivning som fremmer overgrep mot barn.  Norsk rett, lovverk eller de som forvalter lovverket har aldri dømt i en samværssabotasjesak som har fått følger.  Norske regelverk legger tilrette for samværssabotasje og utfrysing av den ene forelderen for økonomisk incentiv.  Vi har ministere som ikke tar fem flate øre for å knulle en 15-16 åring i fylla.  VI har politikere som mener det er OK at tenåringere sjenkes og brukes som sexleketøy for eldre politikere.  De samme politikerne ønsker at det skal bli dyrere for ungdom å søke psykisk helsevern om de sliter. 
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kristin Gjelsvik MOBBER

Til Kristin Gjeslvik. Jeg satt med sjokk og undring å så på din ranting mot Sophie Elise på Vixen Awards nå i helgen. Og må innrømme at først ble jeg stum, så ble jeg regel rett forbanna. Ikke fordi

Commentaires


bottom of page